Isnin, 2 April 2007

MENGAPA JOHOR BAHRU...BUKAN MELAKA...BUKAN SEREMBAN...

1
2
3
4
"teman...
Bertahun kita bersama...
bagai semalam baru bersua...

teman..
di hadapan oh indahnya...
kita bersama...berkelana.... "


MENGAPA JOHOR BAHRU...BUKAN MELAKA...BUKAN SEREMBAN...

Baru-baru ni, ada beberapa sahabat bertanya kepada saya, mengapa masih mahu pulang ke Johor Bahru walaupun dah hampir 4 bulan out-station di Kuala Lumpur...
Dekat Kuala Lumpur kan lagi macam2 ada...KRJ pun aktif di sana, Karisma mmg hampir setiap minggu ada prgm...JIM mmg tak payah bgtaw ar...Prgm memanjang....

tapi kenapa masih nak balik Johor Bahru...ada apa dgn Johor bahru...???


SEDIKIT INFORMASI UTK SEMUA....

Salam, mmg benar apa yang dipersoalkan oleh sahabat saya itu, actually utk pengetahuan semua, sekarang ni Mami ( mak ) saya menetap di melaka bersama abg sulong, ayah pula bekerja di Seremban ( ulang alik hujung mggu ke melaka,,..)....

tetapi saya masih nak stay di Johor Bahru, tak mahu bersama mami di melaka, mahupun di seremban bersama ayah....mengapa yer????


JAWAPAN KEPADA PERSOALAN....


baiklah, biarlah saya terangkan mengapa ianya berlaku...

jawapannya ialah...kerana di Johor Bahru saya mempunyai ramai kawan2....
tidak seperti di tempat2 lain yang pernah saya tinggal....
mungkin kerana terlalu lama tinggal di asrama membuatkan saya ketiadaan kawan apabila pulang ke rumah semasa cuti...
tetapi di johor bahru..saya punyai ramai kawan, terutama pelajar2 lepasan SMI Hidayah...even saya bukan lah pelajar SMI hidayah....huhu...


KEHIDUPAN SEPERTI ARAB BADWI....

actually, sebelum keluarga saya menetap di Johor bahru pada tahun 2004, kami sekeluarga telah pun membeli rumah di seremban, semasa tinggal di seremban, saya baru saja mendaftarkan diri ke Kolej Jaiputra...so jika pulang ke rumah di seremban..saya akan keserangan tanpa teman...

Sebelum menetap di seremban, kami menetap di Teluk mas melaka, semasa di melaka pula, saya juga tinggal di asrama selama 5 tahun ( dari form 1 - form 5 )...
so ramai kengkawan semasa sekolah rendah telah mulai lupakan saya...

yang tinggal..hanya beberapa org, itupun yang selalu2 menjenguk ke masjidataupun surau...

dan..sebelum d melaka, saya pernah menetap di Kuantan, di Taman Desa Cemerlang Jb, di Bakri Muar, air molek Melaka dan bayak tempat lagi...

tak ubah seperti badwi kan.....huhu


SAHABAT-SAHABAT PENEMAN PERJUANGAN....


alhamdulillah, Allah telah menetapkan saya berjumpa dengan ramai sahabat2 di Johor bahru ini, hal ini juga mungkin tidak berlaku jika saya tida hidup dalam jemaah, tidak berprogram dgn jemaah...alhamdulillah Allah mentakdirkan saya hidup bersama jemaah....

yang lebih membuatkan saya utk terus menetap di Johor Bahru ialah, sahabat yang bersama saya adalah sahabat2 yang sentiasa meletakkan islam sebagai perjuanagn utama nya...

di tambah pula dengan dengan kepelbagaian jenis pakcik2 JIM JB yang sejiwa dengan saya...menambahkan lagi kekuatan ukhwah utk terus di JB...

dan yang terakhir sekali adalah, adik2 usrah saya yang saya sayangi sekali..mereka semua mmg hebat....

dan..actually, ada banyak lagi perkara2 yg membuatkan saya utk ingin terus bersama "antum" di johor bahru...tetapi biarlah ianya menjadi rahsia saya...


SAHABAT MULIA SAHABAT CERIA...



apa yang saya harapkan ialah agar sahabat2 semua dapat menerima keaadaan diri ini, saya akui diri ini terlalu banyak kelemahan, diri ini terlalu banyak membuat angkara...

tapi ketahuilah wahai sahabatku sekalian...

" inilah diri ku ini...insan yang bernama MOHD HAFIZ...... "...

Dengan ini juga, suka saya melampirkan 4 keping gambar sebagai penyeri artikel ini,.....
  1. gambar saya bersama adik2 usrah semasa program Hari raya KRJ...
  2. Tiga dari gambar tersebut adalah sahabat2 saya, YEOP, ZAKRI & Muaz J....
  3. sahabat PEWARIS KRJ bersama pak ngah...
  4. Sri Kandi Pewaris yang sentiasa berada di belakang mujahidin PEWARIS....
semoga sedikit penjelasan ini, dapat memberi sedikit manfaat kepada kita semua...

sabda rasulullah yang bermaksud :

" setiap muslim itu bersaudara....."....



bai : Setiap kali menaiki bas balik ke KL...hati sayup meninggalkan Johor bahru....huhu




5 ulasan:

'Umayr SRA berkata...

Tambah ayat dalam surah Hujurat...

Mafhum: "Sebenarnya orang-orang Yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah di antara dua saudara kamu (yang bertelingkah) itu; dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu beroleh rahmat." [alHujuraat:10]

'Umayr SRA berkata...

Alamak!! Ana nak tekankan bab bersaudara tuh... Dan bab bertaqwa tuh... huhuhu

zakri berkata...

dahlah umayr...
cukup2lah tu..ewah..

baliklah johor, lepas nih, susah sikit..lalalala]\

bile nak start untuk PERKASA nih? tak sabar!!

ush ush,,sepak umayr sekali

B+a+i+e+L berkata...

salam..

yap..

almuslim akhul muslim...

Yeop!! sesuka hati jer zak sepak anta..kurang kespanan & kesusilaan betul...)

jom kita berduet...blasah dia...hiyak!!!

ops!!! tak sopan nya kita ni...huhu..

xpe2...

B+a+i+e+L berkata...

perkasa dalam proses tunggu feedback dari KNL jer..

Tungguuuuu!!!!